måndag 25 februari 2013

EC – Elimination Communication


För lite över än en månad sedan gickjag med i en grupp på facebook som handlade om tygblöjor. Genom dengruppen råkade jag även klicka in mig vidare till en grupp somheter ”blöjfribebis – EC-toakommunikation-blöjfritt”. Jag tänkte som så att ”det kan väl vara bra att vara ute i god tid,även om det inte är dags för potträning ännu...”

Ha! Efter att ha läst lite påfacebook-sidan och på hemsidan www.blöjfribebis.se insåg jag attjag var inte alls ute i god tid, jag var väldigt sent ute istället!

EC-är ett förhållningssätt där manfokuserar på kommunikation. Tydligen kan bebisar redan frånfödseln känna när de behöver kissa/bajsa och även gesignaler utåt när det är dags. Som förälder kan man då svara på signalerna och låta bebisen uträtta sina behov i t.ex. vasken, toaletten eller på pottan. Helt fantastisk! Varför är det ingen i min närhetsom berättat om det här? Varför får man inte den här informationen från MVC/BVC?

Idag dröjer det allt längre innan barn blir blöjfria. Det finns blöjor för barn som väger upp till 30 kg. Dagens blöjor är alldeles ”för bra”, barnet känner nog inte ens att det kommer kiss eftersom blöjorna har sådan bra uppsugningsförmåga. Vi använder tygblöjor här hemma. Främst för att det är mer miljövänligt men även mer ekonomiskt. Dessutom är tygblöjor en fördel när man ”EC:ar”. Barnet känner när det kissar och lär sig vad det innebär

EC är ingen nyhet och man kallar det inte ens en metod. Det är, som sagt, ett förhållningssätt. I vissa delar av världen är det en självklarhet. Kanske har man inte tillgång till eller råd med blöjor och då är ju det en naturlig sak att göra på det här sättet. Vi svarar ju på bebisens signaler när det t.ex. gäller hunger, trötthet och tröst. Varför då inte svara på dess signaler när det gäller att behöva göra ifrån sig?


Nu har vi kört rutinpottning och EC(dagtid) och visst hamnar kisset i pottan, ibland även bajset. Visst hamnar det även i blöjan och på golvet ibland men det gör ingenting. Vi har roligt och vår kommunikation blir bara bättre och bättre. Synd bara att vi inte fick den här informationen från MVC/BVC. Information är alltid bra, sen väljer man själv vad man gör av den

Två artiklar om EC: 

EC på Nyhetsmorgon:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar